Vargsundgáfti

-

De er så arti å sy når man blir begeistra for det som dukker frem under trykkfoten:


- Vargsundkofta altså, den får æ mer å mer sansen for ætterhvert som syinga går fræmåver. Se fårr en armkanting, for ikke å snakke om holbien i bakgrunnen. Bare lækkert. Bente Sjursen, du har gjort en super jobb med å rekonstruksjon av den kofta, heldige Vargsundinga! -

En reaksjon mens akkurat denne kofta ble til, et langtidsprosjekt med mye fundering har det vært, men endelig!
Kofta er sydd på bestilling, til en megatålmodig Vargsunding.

Historisk bakteppe

Et rikt billedmaterialer var utgangspunktet da Bente Sjursen, førjulsvinteren 2014, sydde opp og tok i bruk Vargsundkofta. De historiske bildene er tatt i tidsrommet 1900-1930, og viser både damer og menn fra Vargsundet, ikledd kofter.

Vargsundkofta er prydet med tradisjonsrik samisk ornamentikk, men sikk-sakk bånd, trekanter og rombemønster i holbi, ermer og rundt halsåpningen. En flott detalj er den lett rynkede kanten nederste i ermer og holbi.

Ut fra billedmaterialet kan det se ut som mønsterbåndene er vevde, men som Bente selv sier det – siden jeg ikke kan veve bånd så har jeg prøvd gjenskape dekorbåndene i klede.

I halsparti og ermer går rombene igjen. Rombene kan sees brukt på samme måte i flere av de historiske bildene, blant annet på bryllupskofta lenger oppe på siden.

Underveis...

og begeistringa for denne nydelige kofta ble mer og mer påtakelig.

Den umiskjennelige holbien med sikk-sakk bord og rynkekant.

En nærmest identisk holbi som denne, pryder også Vargsundkofta i dag...

Det som slår en når en studerer de historiske fotografiene det er tatt utgangspunkt i, er at ikke en av koftene er like. Selv søstre var kledd i forskjellige kofter.
De historiske bildene er gjengitt med tillatelse fra eier, Bente Sjursen.

Bente Sjursen ikledd sin første Vargsundkofte.