Kofta er for meg en viktig, og svært synlig identitetsmarkør. Å kle seg i kofte gir en egen styrke. Jeg bærer med meg mine forfedre, står støtt i den jeg er, og fører arven vår videre. Når gáfti er kommet på, blir jeg så lett så lett og får bare lyst å danse. Så henter jeg meg inn igjen, og møter verden. Og vel hjemme i sofaen igjen har jeg ikke lyst å ta den av :). Jeg blir nok en áhkku i gáfti :).
Gradestokken viser rett over null, nysneen ligg på bakken og metrologen truer med kuling. Påkledningen er oljehyre, støvler og gummihansker, og dagens heteste tips e –å varme fingran i gryta når dæm blir fråssn – eller helst før.
Det e sistikurs på Mearrasiida...
Og smykket, det er steinbiten og håpet og ilden For Finnmark - i mørketid...
Les mer…... og FOR en kursreise det ble!
Sjelden har betydningen av symboler trådt så klart frem.
... den får æ mer å mer sansen for ætterhvert som syinga går fræmåver ...
Les mer…Komagband er en del av vår kulturarv som har vært i daglig bruk helt opp til vår tid. Dette er lokale kulturskatter som igjen bør tas i bruk som tilbehør til kofta, eller surret rundt et bukseben.
Jeg vil i tiden fremover legge ut mønster på bånd jeg får tilgang til, og starter med
Komagband fra Torskefjord på Kvaløya, i Hammerfest kommune. Du finner mønster, og mer informasjon om disse bandene her...
Grindveva komagbandene sitter på, er en historie for seg selv.
Min da rundt 80 år gamle far kom en dag med den, fra sitt verksted "oinner soln".
På sin sedvanlige måte ga han svar på mitt uvitende spørsmål:
De nydelige komagbandene jeg nå har på grinda, er fra den lille fraflytta bygda Torskefjord på Kvaløya. Torskefjorden ligger på østsida av øya, og er delt på langs mellom Hammerfest og Kvalsund kommune.
Damen som eier bandene...
Les mer…Da er ei ny herrekofte fra Sørøysund overlevert, og nå har jeg virkelig lyst å si - har funnet veien hjem...
Les mer…Fritidsluhkka inspirert av sjøsamekoftene i Sørøysund, Seiland, Hammerfest og Kvalsund.
Elementer fra kofteholbien er hentet inn i luhkkaen, og tradisjonelle dekorelementer som kråkesølv, og steinbitskinn er brukt.
Les mer…Luhkkaen er sydd i vadmel, et tykt og vannavvisende ullmateriale. Luhkken egner seg godt for litt tøffere forhold.
Akkurat denne luhkkaen er sydd på bestilling for Team Yri, har deres logo, og skal brukes i forbindelse med hundkjøring. For å passe godt til formålet...
Les mer…Jeg syr luhkka i flere varianter, og skiller mellom luhkka til penbruk, fjellbruk og fritidsbruk.
Luhkka til penbruk sys i engelsk klede eller fast ullklede, og er mer dekorerte enn de andre variantene. På bildet ses detalj fra en penluhkka sydd etter inspirasjon fra koftene i Sørøysundet og Kvalsund.
Luhkka til fritidsbruk sys i fast ullklede, og er mindre dekorert enn luhkka til penbruk.
Luhkka til fjellbruk sys i vadmel. Vadmel er svært tett ullklede, og er vannavvisende. Denne luhkkaen er svært enkelt dekorert. Les mer...
Jeg har nok en spesiell interesse for komagband. Dette er kulturskatter som du ennå kan finne igjen fra gammelt av, også i områder der kofter og andre samiske klesplagg har gått ut av bruk. Når jeg får muligheten til det, tegner jeg av mønster på band som jeg får tilgang til. Disse ønsker jeg å videreformidle, slik at vi igjen kan ta dem i bruk.