Her vil du i dag finne en digital bokliste med linker til bøker du finner på nett. Du vil også finne linker til andre nettressurser som filmer, dokumentarer og radioprogrammer med samisk tema.
Etterhvert vil jeg legge ut også andre saker tilknyttet sjøsamisk språk, kultur og historie. Veien blir til mens jeg går...
Det traff meg som et knyttneveslag i magen, første gang jeg leste kåseriet "Menneskene nær tungsjøen" av Ingunn Utsi fra Repvågstranda.
Kåseriet er bare sterkt. Om sjøsamene, dette folk, som hadde havblikket og havlatteren i seg...
Så i kveld dukket denne skatten opp...
Les mer…Oliva Nilsen fra Manndalen viser oss hvordan hun lager komager.
Les mer…En liten film om greneveving i Manndalen og Lyngen, produksjonsår 1968.
Les mer…Min mors hemmelighet er en utrolig reise i tid og nær historie. Dette er en film om oppdagelse om å finne sin identitet, om den harde statlige fornorskningspolitikken, om skam og fortielse.
Filmen kan leies på...
Da Susann oppdaget at hun var same, ble hun flau. Det samiske var forbundet med noe skamfullt og uønsket. Vi besøker bl.a. Kåfjord, Karasjok og Murmansk, for å finne ut hvor skammen kommer fra. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om. (1:6)
Les mer…Nasjonalbiblioteket er en fantastisk kilde til digital litteratur, her er det bare å boltre seg. Jeg vil legge ut linker til litteratur jeg synes er interessant, både fra Nasjonalbiblioteket og fra andre kilder. Foreløpig fortløpende, men etterhvert blir det mer systematisk.
Samisk husflid i Finnmark, Anny Haugen
Vår folkedrakt, Gry Fors og Ragnhild Enoksen
Øst-samiske vottemønstre, Nelly Must, 2012
Samisk skolehistorie
Samisk skolehistorie er en unik kilde til informasjon om lokale samiske forhold. Bøkene dokumenterer hva samiske elever, deres foreldre, lærere og andre ansatte i skolen har opplevd. De forteller skriftlig eller muntlig og i tillegg graver vi fram gamle dokumenter og artikler fra arkiv og bibliotek.
Fjordfolket i Kvænangen, Ivar Bjørklund, 1985
Om sjøsamene av Anders Larsen, j. Quigstad, 1950
Sjøfinnane i Rognsund, Knut Kolsrud 1955
"Menneskene nær tungsjøen" av Ingunn Utsi
Kåseriet traff meg som et knyttneveslag i magen første gang jeg leste det, her er så mye sant. På Nasjonalbiblioteket dukket denne skatten opp, det sterke kåseriet lest av Ingunn Utsi selv. Starter 03:40 ut i sendingen.
NRK 17.05.1984.
Jodus mikrofuvnnain. Jiepmaluovttas - i Saraby
Intervju på samisk med Anna Henriksen og Anders Hansen fra Saraby, 04.11.1980. Om forholdene og aktiviteter i tidligere tider, Bossegop markedet og samiskspråkets stilling i dag.
Jeg synes det er svært interessant å høre de sjøsamiske dialektene i bruk, i dette intervjuet hører en dette hos Anna Henriksen.
Mearra samit Sievjus - Sjøsamer fra Seiland
Intervju på samisk med Aksel Ring fra Altneset. Aksel var min onkel, han var gift med min fars søster, tante Dagmar.
NRK 17.05.1984.
Jadous mikrofuvnnain Mathis Monsen
Mathis Monsen fra Repparfjorden forteller hvordan han i mange år har jobbet med telefon linjene alle steder her. - Mahtis Monsen muitala mo son ollu jagiid leamas cavgemin telefuvnna-linnjáid juohke guovllus dáppe.
NRK 19.08.1980.
– Mis lea visot, oččošedje dušše leat lasi olbmot.
Intervju på samisk med Johan Eliassen fra Kokelv, sjøsamisk dialekt.
Ahpenjarga - Unna samegilas Rahkeravjjus - Revsnes - en liten samebygd i Kvalsund
Intervjuer med RastAndaras, Henrik Josefsen, Matte Joavna, Bjørn Mathisen (Matte Joavna Bjørn), Ole Svendsen, Reidun Svendsen, Ingvarda Larsen. Sjøsamisk dialekt.
Naivuonas - Neverfjord
Intervju med Randi Urbrott og Idar Urbrott fra Seiland. Manne Randi ja Idar leaba fárren Sievjjus. Mo otnás dilli lea doppe. Bargovejolasvuodat nannemis.
NRK 16.06.1980.
Navuona Mearrasamit - Sjøsamene i Kvænangen.
Henriette Larsen og Johan Larsen. "Samtale om tidligere tider i Kvænangen. H. Larsen forteller om hvordan det var for henne å flytte til Oslo i 1960-åra, og hvordan det har vært å komme til bake. Hennes sønn, Johan Larsen, ytrer seg om samiske rettigheter og om samiske næringer ved kysten. - Sagastallan ovdalis aigge birra Návuonas. H. Larsen muitala mo leai sus farret Oslo'i 1960's,ja mo dat leai boahtet fas manas. Su bardni,Johan Larsen,jienádii sámiid vuoigatvuoaid birra ja same ealahus birra rittus.
NRK 1991.
Mearrasami daidaceahppi, Henry Olsen - Den sjøsamiske kunstneren Henry Olsen
Henry Olsen (Olderfjord i Porsanger) - Mearrasami daidaceahppi, Henry Olsen - Den sjøsamiske kunstneren Henry Olsen.
NRK 1988.
Olljoprográmma - Oljeprogram
John Larsen (Tanafjorden), Agnar Bellika (Rafsbotn), Lilly Eliassen (Rafsbotn, fra Varanger), Ragnar Eliassen (Kokelv) og Eilert Kvivesen (Kokelv). I programmet hører vi om fiskernes forventninger, planer om oljeleting her oppe i våre farvann, Det fortelles ikke om oljeselskapene planer framover.
NRK, 25.09.1980.
Hammarfeasta buohcciviesus - Hammerfest sykehus
Hendrik, Burfjord. Biret Anna, Hasvik. Dame fra Porsanger. Ellen Marit Utsi Sara, Masi. John Henrik Bongo, Stornes. Anna Henriksen, Tana.
Intervju: Hvordan en vanlig hverdag er der - Jearahallamat: Mo dábála árgabeaivi lea doppe.
NRK 17.11.1977.
NRKs filmarkiv
NRK har gjort masse dokumentarer, også av eldre årgang, tilgjengelig via sin nettside https://tv.nrk.no/programmer/dokumentar/a.
Blant annet disse:
Klestradisjoner i Kvænangen og Loppa
Norge Rundt innslag fra 1985 fra historieprosjektet som ledet ut i Loppakofta. I innslaget hører du blant annet intervjuer av eldre folk som snakker den sjøsamiske dialekten i området.
Veven i Manndalen
Møte med Marta Hoffmann som har drevet med forskningsarbeid omkring den eldgamle grenvevtradisjonen. Vi blir med henne til Manndalen og møter noen av de som praktiserer grenveving i dag. Vi besøker også Grenebua og får se hva som lages av lokal husflid.
Kuskinnskomager
Dagny Larse fra Porsanger forteller om og viser hvordan man syr sjøsamiske kuskinnskomager.
Nordlige folk, Sjøsamene
På nettstedet Nordlige folk finner du en portal med tema Sjøsamene.
Her finner du blant annet flere kortfilmer, som den under...
Oliva Nilsen fra Manndalen viser oss hvordan hun lager komager.
En film av Reni Jasinski Wright og Irene Lum Asanji.
Den stille kampen: Skam og stolthet. 1 av 6
Da Susann oppdaget at hun var same, ble hun flau. Det samiske var forbundet med noe skamfullt og uønsket. Vi besøker bl.a. Kåfjord, Karasjok og Murmansk, for å finne ut hvor skammen kommer fra. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om. (1:6).
Du finner alle seks episodene under den samme linken.
Kasta på land av Harry Johansen
Sjøsamene - det glemte folket. 1 av 2
Sjøsamene - det glemte folket. 2 av 2
Tilbakeslaget - Tromsø og de fem hersketeknikkene.
Dokumentar fra 2012: " I fjor brøt samehetsen løs i Tromsø. Uenighet om byen skulle bli med i samisk språkområde førte til steile fronter. Mange ble skremt. Hvordan kunne dette skje i byen med det gode rykte som raus og inkluderende?"
Urkultur på samisk grunn.
Om greneveving i Manndalen i Lyngen. Kathrine Johnsen kommenterer på samisk. Fra 1968.
Filmbib.
På nettsiden Filmbib kan en også se filmer gratis, ved innlogging med Nasjonalt lånekort fra biblioteket. Pinkoden som brukes er den samme som brukes på bibliotekets "Mappa mi". Denne fås ved henvendelse til ditt bibliotek.
https://filmbib.vod2u.com/login
Her kan du blant annet finne filmer som:
Familiebildet av Yvonne Thomassen
"Familiebildet er en personlig dokumentar om min bestemor på 94, min søken etter min identitet og min streben etter å oppfylle hennes siste ønske: Å samle familien. Da bestemor var ung småbarnsmor ble hun og familien ble drevet på flukt av tyskerne. Hele Finnmark ble satt i flammer. I tre uker flyktet den lille familien i en liten båt på åpent hav. Det viktigste for bestemor var at familien ikke ble splittet. I dag ser hun oss nesten aldri. Det er en taushet i familien vår, og vi er ikke lenger en samlet familie. Jeg undrer meg over hvorfor det er slik, og ønsker å komme til bunns i dette. Når skal man legge fortida bak seg?"
Regissør Yvonne Thomassen.
Filmarkivet
På filmarkivet.no kan du leie filmer fra den norske filmarven. Her kan du blant annet se filmer som:
Min mors hemmelighet
Regissør Ellen-Astri Lundby fra Lambertseter i Oslo fikk aldri høre noe om sin samiske familie da hun vokste opp. Det hun viste var at moren kom fra Nord-Norge og flyttet sørover etter krigen. Min mors hemmelighet er en utrolig reise i tid og nær historie. Dette er en film om oppdagelse om å finne sin identitet, om den harde statlige fornorskningspolitikken, om skam og fortielse. Samtidig åpnes det opp for forsoning mellom fortid og nåtid og mellom mor og datter. Min mors hemmelighet vant samisk filmpris i 2009 og har vært vist både i Norge og utlandet og har høstet flere utmerkelser.