09.02.2019 - hører du sier det

Samehets... - hvor alvorlig kan vel det være? Er det kanskje noen som tenker. 
Ella Marie og Viktorias historier som har vært i media den siste tiden, treffer meg hardt...

Hva får ei ung jente til å legge av gårde 40 mil, til fots og haikende med tilfeldige biler, for å komme hjem til tryggheten. Ella Marie forteller om sitt møte med Altasamfunnet, om hets og om opplevelsen av å miste fotfestet.

Viktoria forteller hvordan netthets får henne til å ville legge kofta på hylla. "Plagget som med en gang viser verden hvem du er, blir plutselig noe som avslører at hun ikke er noe. All stoltheten, den lette og deilige gleden kveles av det hun leser. Hun er helt tom og verdiløs."

Selv er jeg mor til barn som både har fått kjenne på gledene og sorgene som følger med en samisk tilhørighet. Barn, som til tider har ønsket seg bort fra sin samiskhet, fordi det har vært for tøft å stå i det.
Heldigvis står de støtt på samiske bein, men mammahjertet har grått mer enn én gang over menneskers tankeløshet.

Det kan virke uskyldig å slenge over på gebrokkent norsk, å ta en tullejoik, å "fjellfinne". 
- For det er jo ikke vondt ment, sier du kanskje.

Men skjønner du rekkevidden av det?

30.08.2018 - På utsia skapet

På tide å komme ut av skapet, sa hun, og så på meg med latter i øynene.
Noen mennesker ER bare så entusiastiske at du må bli revet med i virvelvinden. Disse menneskene kan finne på å gi deg en puff ut av komfortsonen, og ut på nye stier.

Så står du der da, rolig på overflaten. Og med et kaos av nervøsitet på innsiden.
Hvordan vil du og dine tanker bli mottatt i denne settingen? Heldigvis har man med tiden opparbeidet evnen til å gi litt faen – man lander jo på bena uansett. I hvert fall sånn någenlunde.

Hopp!

Rett inn i Poesiaften på Alta museum, etter to damer som kan det med å gi ordene sommerfuggelvinger  - Karen Anne Buljo og Linda Tangen.

Og så lander du på bena da, ihvertfall sånn någenlunde. På utsia skapet...

Og kveldens to av tre fra en x-skap-poet finner du her...

05.09.2018 - Blomsterblå sommerdrøm

Det var en gang ei jente som hadde en drøm,
en drøm om ei sommerlett sommergáfti.
Drømmen var lenge i det blå, og med tiden ble drømmen blomsterblå...

Nei, hardt over til realiteten!
Datra ønsker seg sommergáfti. -joda, mamma kan sy.
-til skoleavslutninga i morgen, pliiiiis???
-det var nok vel optimistisk.

Så gikk det en sommer,
en høst, en vinter
en ny vår og en sommer... 

Så en vakker dag i juli var den plutselig her
en blomsterblå sommerdrøm :D...

06.12.2016 - Koftekragen på Sørøysundkofta er bare rå!

Koftekrage Sørøysund

Så var man godt i gang med ny kofte, iiiihaa :D. Herrekorte fra Sørøysund denne gangen. Det er utrolig artig å sy kofter for andre, spesielt spennende fordi de kan ha helt annet fargesyn enn meg. Fargesammensetningen kan bli nokså annerledes enn det mine øyne er vant til å se. På denne kofta har jeg fått inn en grønnfarge som jeg aldri har brukt før, og den blir bare helt smashing sammen med hovedfargen. Rødfargen vi tok ut først ble litt for skarp, men heldigvis har man etterhvert et lite lager å ta av. I dag står dekor av kragen på programmet, og det er bare trallala. I går ble kombinasjonene satt sånn nogenlunde sammen, så nå ser man virkelig hvordan uttrykket på kofta blir. Og jeg blir like begeistret hver gang - koftekragen på Sørøysundkofta er bare rå! Så nå er det bare å tømme kaffekoppen og komme i gang med småpirket :D.

- og dere, fargebilde blir lagt ut når kofta er ferdig ;).

30.11.2016 - Så var den i gang igjen, språkdebatten

Og da var en av mine tekster plutselig aktuell igjen -
Så selvfølgelig...

De samiske ordene i venstre kant av diktet, er sjøsamiske dialektord fra området. Dette er kulturskatter som jeg håper tas i bruk også av nye språkbærere, slik at vår lokale språkhistorie ikke forsvinner...

26.11.2016 - "Et sjøsamisk puslespill" - woaaw, dette var uventet...

Slektstreet

Da kan jeg vel si at jeg har fått fordøyd det meste av inntrykk etter foredraget "Et sjøsamisk puslespill" sist onsdag. Jeg er helt overveldet over alle de gode tilbakemeldingene jeg har fått, både på Facebook, e-post og face-to-face. Tusen hjertelig takk, det har gjort godt <3. Jeg er samtidig klar over at ikke alle er glade for dette, og at jeg kan ha tråkket på noen tær - men det får jeg ta når det kommer. Jeg vil rette en stor takk til Alta videregående skole for muligheten, og en stor takk til dem som gjorde det mulig å videreformidle foredraget. Nå høres det sikker ut som at jeg tror jeg har fått en Oskar ;-).
I ettertid har jeg sett gjennom foredraget noen ganger (streaming er virkelig praktisk ;) - og har sett hva som kan og bør gjøres bedre hvis jeg er så heldig å få holde foredraget flere ganger og flere steder. Fordi foredraget satt så langt inne, ble det liten tid til finpuss og vurdering på forhånd. Dette var antagelig veldig heldig, ellers spørs det om jeg hadde våget. - Vurderte faktisk flere ganger mens jeg jobbet med foredraget, å gå naken ut i kulda så forkjølelsen skulle ta stemmen min helt - huff, må no flire av mæ sjøl.
En nydelig vinterdag ønskes dere alle :-D

Foredraget finner du her ...

28.10.2016 - Sjøsame-hjemme-historien. Endelig :)

Nå er det vanskelig å rive seg løs og ta kvelden. Er i full gang med foredraget jeg skal med til Hammerfest tirsdag. Foredraget bygges over samme lest som tidligere foredrag, men blir likevel nytt. Det tilpasses stedet, og nye elementer trekkes inn for bedre å synliggjøre den lokale, sjøsamiske historien. Åsså lærer man jo etterhvert hva som funker.

For meg er det veldig spesielt å jobbe med stoff fra mitt hjemmeområde. Jeg har i flere år jobbet med samme historier i Alta, hvor jeg nå bor, men har bestandig tenkt at -dette burde jeg gjøre hjemme. Og nå har jeg endelig muligheten :).

Jeg har vært noen turer med sjøsamisk kultur i Hammerfest tidligere i sommer, et par turer i regi av den sjøsamiske kulturorganisasjonen Gula, og en tur med MeronČivga. Helt nytt er det derfor ikke. Men nå forbereder jeg et foredrag spesielt for Hammerfest, så da får æ græve mæ ned i mitt hjemmeområdes og min slekts historien - Sørøysund og Hammerfest sin historie. Liker, liker, liker :D.

Samtidig har jeg fått et nytt oppdrag med tema sjøsamisk identitet <3 ...

25.10.2016 - Bloggfødsel og Kjære lille du

Allerede da enheten og hjemmesida MeronČivga ble opprettet, var jeg klar over at dette også måtte bli personlig. Personlig både i form av duodjien jeg selv produserer, og gjennom det jeg legger av meg selv i foredrag og tekster. Etterhvert som jeg har vokst inn i en samisk bevissthet, har sterke følelser vært i sving. En måte for meg å fordøye dette på, har vært gjennom å skrive det ut i tekster. Jeg har ikke helt funnet ut hvordan jeg skal formidle disse tekstene på sida mi, men har funnet ut at en blogg kan være løsningen, en blogg der det også vil være plass til andre mindre formelle saker. 

Men ihvertfall, her ligger en av mine tekster...
(Det er den jeg leste under foredraget mitt i Hammerfest i september, og lovet å legge ut på hjemmesida mi ;)).

Så velkommen i bloggen :).