Film og TV

NRKs filmarkiv
NRK har gjort masse dokumentarer, også av eldre årgang, tilgjengelig via sin nettside https://tv.nrk.no/programmer/dokumentar/a.
Blant annet disse:

Den stille kampen: Skam og stolthet. 1 av 6
Da Susann oppdaget at hun var same, ble hun flau. Det samiske var forbundet med noe skamfullt og uønsket. Vi besøker bl.a. Kåfjord, Karasjok og Murmansk, for å finne ut hvor skammen kommer fra. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om. (1:6).
Du finner alle seks episodene under den samme linken.

Sjøsamene - det glemte folket. 1 av 2

Sjøsamene - det glemte folket. 2 av 2

Tilbakeslaget - Tromsø og de fem hersketeknikkene.
Dokumentar fra 2012: " I fjor brøt samehetsen løs i Tromsø. Uenighet om byen skulle bli med i samisk språkområde førte til steile fronter. Mange ble skremt. Hvordan kunne dette skje i byen med det gode rykte som raus og inkluderende?"

Urkultur på samisk grunn.
Om greneveving i Manndalen i Lyngen. Kathrine Johnsen kommenterer på samisk. Fra 1968.


Filmbib.
På nettsiden Filmbib kan en også se filmer gratis, ved innlogging med Nasjonalt lånekort fra biblioteket. Pinkoden som brukes er den samme som brukes på bibliotekets "Mappa mi". Denne fås ved henvendelse til ditt bibliotek. 

https://filmbib.vod2u.com/login
Her kan du blant annet finne filmer som:

Familiebildet av Yvonne Thomassen
"Familiebildet er en personlig dokumentar om min bestemor på 94, min søken etter min identitet og min streben etter å oppfylle hennes siste ønske: Å samle familien. Da bestemor var ung småbarnsmor ble hun og familien ble drevet på flukt av tyskerne. Hele Finnmark ble satt i flammer. I tre uker flyktet den lille familien i en liten båt på åpent hav. Det viktigste for bestemor var at familien ikke ble splittet. I dag ser hun oss nesten aldri. Det er en taushet i familien vår, og vi er ikke lenger en samlet familie. Jeg undrer meg over hvorfor det er slik, og ønsker å komme til bunns i dette. Når skal man legge fortida bak seg?" 
Regissør Yvonne Thomassen.

Filmarkivet
filmarkivet.no kan du leie filmer fra den norske filmarven. Her kan du blant annet se filmer som:

Min mors hemmelighet
Regissør Ellen-Astri Lundby fra Lambertseter i Oslo fikk aldri høre noe om sin samiske familie da hun vokste opp. Det hun viste var at moren kom fra Nord-Norge og flyttet sørover etter krigen. Min mors hemmelighet er en utrolig reise i tid og nær historie. Dette er en film om oppdagelse om å finne sin identitet, om den harde statlige fornorskningspolitikken, om skam og fortielse. Samtidig åpnes det opp for forsoning mellom fortid og nåtid og mellom mor og datter. Min mors hemmelighet vant samisk filmpris i 2009 og har vært vist både i Norge og utlandet og har høstet flere utmerkelser.